Het afgelopen weekend zijn de Bazen ook begonnen met de verovering van het buitenland.

Rik liep loopgala in Antwerpen, hier wist hij in zijn serie 2e te worden in een hartstikke mooi PR van 15:15 waarmee de magische 14 minuten grens weer 5 seconden dichterbij is gekomen. Maarten liep zondag de zware Halve marathon "Lauf rund um den Kupferberg" in het zwarte woud waar hij 2e wist te worden.

Voor Rik was het zijn eerste uitstapje naar een buitenlandse wedstrijd. Na de vele positieve verhalen van Nederlandse atleten over de baanwedstrijden in België, was hij erg nieuwsgierig geworden. Bij de inschrijving bleek al een groot verschil met de meeste Nederlandse baanwedstrijden, een internationaal deelnemersveld. De atleten kwamen onder andere uit Saudi Arabië, Bahrein, Canada, Amerika, Finland, Duitsland, Frankrijk en natuurlijk België. Het grootste gedeelte kwam uit in serie 1 met PR’s tussen de 13:17 min en 15:00 min. Rik werd ingedeeld in serie 2 met atleten met een PR tussen de 15:00 min en 15:30 min de voortekenen voor een PR race waren dus goed!

Bij aankomst van de atletiekbaan vielen hem 2 dingen in het oog een  goed gevulde tribune en een gezellige sfeer. Daarnaast blijkbaar typisch Belgisch direct naast de baan een grote snackkraam en biertaps mochten niet ontbreken. De sfeer zat er goed in en Goethals kreeg steeds meer zin in de wedstrijd! Bij de warming-up kwam hij aardig wat bekenden tegen zoals de atleten van av Triathlon en Michiel Losschner. Om 22:30 was het zover de wedstrijd stond op het punt van beginnen. Er ging ook een haas van start die op de 3000min 9:00 door wilde komen. Vanaf het startschot positioneerde Rik zich ongeveer op plek 10, de haas ging vrij voortvarend van start en Rik besloot niet direct mee te gaan. Al sloot hij vrij snel  weer aan. Na ong. 1800m kregen de atleten voor hem moeite met het tempo, en besloot Rik naar voor te schuiven. Echter brak het groepje bij de 2de atleet voor hem en miste hij net de aansluiting met de kopgroep, zo moest hij alleen verder. Na 3km kwam hij door in 9:03 min, ondanks dat een tijd onder de 15:00 min lastig werd, behoorde een PR nog zeker tot de mogelijkheden. Het veld was redelijk uit elkaar gevallen en Rik was bezig met een heuse inhaalrace, want de ene na de andere atleet zakte door het ijs. Ondanks dat ook Rik de laatste 2km nog veel tijd moest toegeven. Wist hij gedragen door de opzwepende muziek en het enthousiaste publiek er nog een sterke slotronde uit te persen. Zo finishte hij in een tijd van 15:15.82 min als 2de in de serie. Een PR met 5 sec! 

Ondanks dat Goethals dit jaar nog steeds op een tijd hoopt onder 15:00 min, was dit zo kort na de vakantie een prima wedstrijd. En vooral een prachtige ervaring! Volgend jaar zal er zeker vaker naar België worden uitgeweken.

Op zondagochtend mocht Maarten aan de bak in het plaatsje Schapbach in het zwarte woud. Hier vond alweer voor de 47e keer een halve marathon plaats op de Kupferberg. Deze loop is niet te vergelijken met een gemiddelde loop in Nederland en kenmerkt zich door ruim 500 hoogtemeters, grindpaden en met boomwortels bezaaide slingerpaadjes waarbij geen meter vlak is.

Aangezien Maarten pas een dag van te voren in het zwarte woud was gearriveerd had hij nog niet kunnen trainen in de bergen. Vanaf de start ging lokale bergheld David Mild er met een noodvaart vandoor, Maarten probeerde nog mee te gaan maar besefte na een eerste km van 3:17 dat dat iets teveel van het goede was.

Wat restte was nog 20km alleen de strijd aangaan met de elementen (aangezien de nummers drie en vier al afgehaakt waren) wat resulteerde in een mooie 2e plaats in een tijd van 1:23:50. Een tijd die niet zo indrukwekkend lijkt, maar gezien de zwaarte van de wedstrijd en het feit dat hij op de ranglijst allertijden van deze wedstrijd op de 12e plaats staat toch een resultaat dat tot tevredenheid stemt.

Sponsoren

Suppliers