14 juni 2015 - 1 x Goud, 1 x Zilver en 2 x Brons was de score op het NK Masters 2015 in Zierikzee dit jaar. BAAS was goed vertegenwoordigd met Vincent, Maarten en Arnout en uiterst succesvol dus. Vincent had twee onderdelen op het programma staan, de 1500m op zaterdag en de 800m op zondag. Maarten en Arnout deden één onderdeel, respectievelijk de 5000 en de 1500m op zaterdag.

Op de zeer winderige baan van AV Deltasport in Zierikzee was het eerst de beurt aan Vincent en Arnout. Omdat Vincent al enkele dagen een gevoelige kuit had, hoopte hij op een echte boemel. Arnout – niet echt bekend om zijn spectaculaire eindsprint – had wat andere ideeën, maar de kop pakken en tegen de wind in beuken leek niet echt een goede tactiek. Gelijk na het startschot bleek dat wel, want niemand wilde de kop met het gevolg dat de eerste 600m uiterst traag verliep. Vincent controleerde en Arnout zat ietwat opgesloten, maar met dit tempo was dat niet zo’n probleem. Na 600m probeerde Arnout het tempo op te voeren om het niet (alleen) op de eindsprint te laten aankomen. Hij pakte de kop op het windmee stuk, maar een halve ronde later (wind tegen) bleek dat iedereen er nog bij zat, dus ging hij gauw weer van de kop af. Vincent hield zijn concurrenten goed in de gaten. Dat was nog enigszins lastig omdat de categorie M40 in dezelfde serie liep. De doorkomst op de 1000 meter was met 3:04 bijzonder langzaam. Dat betekende dus wat voor de laatste ronde. Terwijl het tempo op weg naar de bel al wel wat omhoog ging, leek de bel een tweede startschot. Vincent schoot ervandoor en had direct een gat dat niet meer te dichten bleek. Arnout moest hem laten gaan en was in gevecht met Harmen Perk (Rotterdam Atletiek) en Michel Hageman (De Spartaan) om de andere twee medailles. Harmen liep tweede, maar Arnout kon langzaam naar hem toe lopen en met nog 150m te gaan ging hij eroverheen. Hij dacht dat zilver in de pocket was, maar op de laatste paar meters lukte het Harmen toch om terug te komen en met 0,15 seconden voorsprong op Arnout pakte hij alsnog het zilver. Michel had de versnelling gemist en ondanks dat hij nog terug kwam, kon hij slechts tot op een seconde komen. Vincent had dus met overmacht goud met drie seconden voorsprong op Harmen en Arnout. Vincent had een slotronde van onder de 64 seconden en Arnout was met een slotronde van 67 seconden ook erg tevreden.

Een kleine twee uur later was het de beurt aan Maarten. Met de vijfde inschrijftijd leek hij niet echt aanspraak te maken op het podium, maar met Maarten weet je het nooit; in een wedstrijd kan er van alles gebeuren. En dat bleek!!! Na de start ging er een kopgroep van vier man weg (2x M35 en 2x M45 die in dezelfde serie liepen). Alleen brons was er in de achtervolgende groep (waar de rest van het veld in zat) nog te verdienen dus. Tjeerd Popkema (met een iets snellere inschrijftijd dan Maarten) moest al snel lossen uit deze groep, dus dat bood perspectief. Tegen Bas Mekking (AV Veluwe) zou Maarten dus op jacht moeten gaan naar brons. In dit achtervolgende groepje wilde niemand de kop pakken. Dit leidde ertoe dat Michiel Otten (M45, Prins Hendrik) zich opofferde, maar wel iedere ronde met wind mee behoorlijk versnelde en inzakte met wind tegen. Hierdoor werd het ook voor de anderen een slopende race. De vraag was dus of Bas of Maarten zich hier beter doorheen zou slaan. De verwachting was Bas met een inschrijftijd van zo’n 20 seconden sneller. Maarten zat er na 3000 meter al behoorlijk doorheen. De doorkomst was ongeveer 9:59. Vrij vlakke rondjes 80/81, maar binnen de rondjes dus grote tempowisselingen. In de laatste kilometer brak Bas. In één rondje verloor hij zo’n 20 meter op het groepje van Maarten. Het leuke was dat ondanks dat Vincent en Arnout dit doorgaven, Maarten dacht dat Bas op kop van het groepje aan het sleuren was (maar dat was dus Michiel Otten J). Vincent en Arnout hadden dus allang gezien dat brons in de pocket was, maar Maarten – op weg naar de laatste ronde – had dit niet door. Dus ook hier was de bel het startschot voor een supersnelle laatste ronde. Op de laatste 100m moest Maarten de twee M45 heren laten gaan, maar desondanks sloot hij af met een rondje onder de 69. Maarten dacht dus de 3e plaats te zijn misgelopen, maar gelukkig konden Vincent en Arnout hem snel het goede nieuws brengen dat de bronzen medaille echt wel binnen was! Twee prachtige races dus en drie BAAS medailles!

Op de 2e dag stond de 800m op het programma voor Vincent. Nadat hij gisteren de 1500m verrassend had gewonnen, kon hij het kunstje wellicht vandaag herhalen.
Met beduidend minder wind en een zonnetje erbij beloofde het een mooie dag te gaan worden. Eerst nog even langs de fysio, want zijn kuit had toch wel wat te verduren gehad op de 1500m van gisteren. De fysio wist de vinger op de zere plek te leggen en het laatste pijntje was er zo goed als uit gewreven. Na de warming-up zou Vincent beslissen of zijn kuit sterk genoeg zou zijn om de 2 rondjes te slechten.
Dit bleek zo te zijn, want hij stond gewoon aan de start. De tactiek was van tevoren bepaald, nu nog tot uitvoering brengen. Het startschot klonk en Vincent spoot weg vanuit baan 2 en nam resoluut de kop. Na een eerste 200m in 28.5 seconde liet Vincent bewust het tempo zakken om te kijken wat zijn concurrenten zouden gaan doen. Eén van hen besloot na 300m de kop over te nemen en Vincent moest mee. Langzaam weglopend van de andere concurrenten, waren ze nog met z'n tweeën over. Het zou een eindsprint worden. De laatste 100m moest Vincent langzaam terrein prijsgeven en kon het tempo niet meer volhouden. Hij moest zich tevreden stellen met de 2e plaats.

Sponsoren

Suppliers