7 juni 2015 - Afgelopen weekend was een druk bezet weekend voor de BAAS-atleten. Met de BB-lopers Baan Classic, de Amersfoort Marathon en de Clubcompetitie, was er voor de atleten genoeg keus.

Het wedstrijd weekend begon op vrijdagavond in Zwolle. Onder tropische omstandigheden met temperaturen van boven de 30 graden zouden Rik en Jeroen Verboom de 5000 m lopen. Jeroen besloot vanwege de hitte toch maar niet te starten. Rik, die Jeroen oorspronkelijk zou hazen, wilde wel lopen om zich te testen. Helaas was de temperatuur voor Rik toch te hoog, waardoor hij na ruim 3 km besloot om uit te stappen.

 

Op zondag mochten de overige atleten de wedstrijdschoenen aantrekken. Als eerst was het de beurt aan de 10 km lopers bij de Marathon Amersfoort. Nadat de start 10 minuten uitgesteld was, wegens drukte bij het ophalen van de startnummers, konden Jeroen Verboom, Jeroen Zuidwijk, Stefan en Timo vertrekken voor hun 10 km. De dames wedstrijd lopers waren 3 minuten eerder gestart. Het was aan de mannen om de dames weer bij te halen. Timo en Jeroen Verboom hadden ongeveer dezelfde doeltijd dus was het plan om samen op te lopen. Direct na het startschot zag het duo dat Paul Verkleij en Said Kanfaoui de snelste mannen waren vandaag, het was dan ook direct duidelijk dat voor Timo en Jeroen de derde plaats het hoogst haalbare was. De eerste kilometers liepen de mannen mooi gelijk op. Na 3km zakte beide heren wat in en kon Jeroen het tempo niet meer vasthouden. Vanaf dat moment werd het gat tussen Timo en Jeroen groter en moesten beide heren op eigen kracht verder lopen. Timo wist de kilometertijden in de felle zon en hoge temperaturen nog net onder de 3:25/km te houden, maar wist vanaf dat moment ook dat een tijd rond de 33:30min er niet meer in zat. Uiteindelijk liep Timo een vrij vlakke race en finishte hij als 3e in een tijd van 34:23 min. Daarachter had Verboom moeite het tempo vlak te houden, toch wist hij zijn vierde plaats met succes te verdedigen. Zo werd Jeroen 4e in 35:11 min.

Stefan kon in de eerste kilometers mooi profiteren van een goed samenwerkend groepje. Helaas viel de groep redelijk snel uit elkaar waardoor Stefan op eigen kracht het tempo hoog moest zien te houden. Op het lastige parcours, met de nodige viaducten en veel bochten, was halverwege al wel duidelijk dat een echt snelle tijd er niet in zat. Na een zware 5e km wist stefan het tempo te herpakken en liep hij uiteindelijk naar de 7e plaats in een tijd van 36:11 min. Daar waar Stefan enorm aan het afzien was, was het Jeroen Zuidwijk die door de straten van Amersfoort vloog. Jeroen was ook met 1 doel naar Amersfoort gekomen, zijn PR op de 10 km flink aanscherpen. De afgelopen weken heeft hij namelijk flink geïnvesteerd in zijn snelheid, dit in combinatie met de lange duurlopen voor de marathon zou moeten leiden naar een tijd onder de 37 minuten. Onderweg leek Zuidwijk geen last te hebben van het lastige parcours, in een hele vlakke race wist hij zijn PR te verpulveren. De klok voor Jeroen bleef stilstaan op 36:51 min waarmee hij als 11e over de streep kwam. Jeroen heeft alle vertrouwen dat op een snel parcours nog meer ruimte is voor verbetering!

 Terwijl de 10 km lopers nog onderweg waren, werd ook Jaap weggeschoten voor de halve Marathon. Na een aantal weken waarin hij wat minder heeft kunnen trainen is dit een mooi doel om zich langzaam weer te richten op een najaarsmarathon. Het doel was om zo dicht mogelijk in de buurt van de 1:20 uur te lopen. De eerste kilometers waren onrustig, veel tempo wisselingen en zoeken naar de juiste positie. Toen na 4 kilometer de rust was gevonden bleek er een kopgroep te zijn ontstaan met daarin 14 lopers voor de halve en enkele voor de hele marathon. Na 13 kilometer moest Jaap een tempotje terug schakelen. Hij besloot vanaf nu echt zijn eigen race te lopen. Dit was een verstandige keus, want niet veel later begon hij de lopers die uit de kopgroep zakten, in te halen. Zo had Jaap elke keer weer een richtpunt. Helaas moest hij op 20 km heel even stil staan. Met een goede laatste kilometer finishte hij in een keurige 1:21;49 uur, wat hem een 6e plaats opleverde.

 Ondertussen was ook de 5 kilometer weggeschoten. Matthijs en Camiel wisten vanaf de eerste meters een gaatje te slaan ten opzichte van de rest van het deelnemersveld. Na zo'n 500 meter liet Matthijs het tempo bewust iets zakken om zich niet op te blazen. Camiel trok nog wel even door, waardoor er een snelle eerste kilometer van 3:03 min uit kwam. Daarna ging ook bij Camiel het gas er iets af. In een zeer vlakke race wist hij zijn voorsprong langzaam uit te bouwen. Zo liep Camiel onbedreigd naar de overwinning op de 5,3 km. Zijn tijd was 17:53 min. Ook Matthijs liep een mooie vlakke race. Hierbij had Matthijs veel last van de langzamere 10 kilometer lopers. Waar Camiel het voordeel van een fietser had, moest Matthijs zelf een weg zoeken tussen de andere lopers. Toch was de voorsprong op nummer 3 erg groot en kon Matthijs vrij eenvoudig naar de tweede plaats lopen in een tijd van 17:23 min. Zo was het de maximale score op de 5 km met een eerste en tweede plaats.

 

Vincent en Maarten waren met de competitieploeg van AV Pijnenburg mee, naar Huizen om daar de nodige punten te verzamelen voor het team. Daarnaast was dit voor beide mannen een mooie test voor het NK masters van volgende week. Vincent was als eerste aan de beurt om de 800 meter te lopen in een behoorlijk sterk veld. Vincent kon de eerste ronde makkelijk volgen en vond na bijna een ronde dat het tempo wel omhoog mocht dus nam hij resoluut de leiding. Onder zijn impulsen ging het tempo behoorlijk omhoog, helaas waren er in de tweede ronde nog een paar andere atleten die zijn versnelling konden counteren waardoor er uiteindelijk een 6e plaats in 2:01:10 uitkwam.  Al met al gezien het wedstrijdverloop (rustige eerste ronde in ruim 61 seconden) een goede tijd en een goed slot (laatste 200 meter in 29 seconden)

Om drie uur  mocht Maarten starten op de 5km. Voor de 800 meter waren het mooie omstandigheden maar voor een 5km was het voor de meeste atleten, waaronder Maarten, net te warm. Met Joshua Groen was afgesproken om samen rondjes 81 te gaan lopen. De eerste drie rondes gebeurde dat ook keurig maar daarna werd er constant rond de 80 gelopen. Na 3km meegewerkt te hebben moest Joshua lossen zodat Maarten de laatste 2km alleen moest lopen. Met een keurige eindsprint op de laatste 100 meter stond er een eindtijd op de borden van 16:35. Een tijd waarmee hij 4e werd en waar Maarten ook zeer tevreden mee was.

Ten slotte liep Vincent als extra trainingsprikkel ook nog de 400 meter. In een ronde waarbij hij duideijk gehinderd werd door de vermoeidheid van de 800 meter wist hij er toch een mooie tijd uit te persen: 55,37. Hiermee stond Vincent ook nog net in de top 10, net een seconde achter teamgenoot Reinder. Al dit harde werk resulteerde in een zeer mooie 2e plaats in het dagklassement in de poule met een puntenaantal dat AV Pijnenburg nog nooit eerder gehaald had.

Sponsoren

Suppliers