9 mei 2015 – Het was weer zover de jaarlijkse BAAS teamwedstrijd van het jaar stond zaterdag 9 mei op het programma! Al maanden vooraf werden de BAAS atleten door Maarten bestookt met mails over de ‘teamwedstrijd van het jaar’. Over de etappe indelingen waren soms pittige discussies wie welke etappe ging lopen. Het was voor iedereen wel duidelijk hoe belangrijk deze wedstrijd voor het BAAS Running Team was. Met als belangrijkste doel titelprolongatie! Dit jaar stonden er geen 2 maar 3 BAAS teams aan de start van de Eemmeerloop. Naast het estafette team, deden er dit jaar ook 2 duo teams namens BAAS mee.

Het BAAS estafette team bestond uit de volgende atleten: Vincent, Jeroen Verboom, Rik, Timo en Stefan. Helaas moest Maarten op het laatste moment geblesseerd afhaken. Gelukkig wilde Stefan ondanks de drukte van zijn verhuizing het team compleet maken. De 2 duo teams bestonden uit Matthijs/Camiel en Jape/Jeroen Zuidwijk. De heren hadden het vuurtje in de dagen voorafgaand al flink opgestookt, het beloofde dan ook een mooie onderlinge strijd te worden!

Om 10u verzamelden de atleten zich in Spakenburg. Voor de atleten was één ding wel duidelijk, namelijk dat het weer flink parten zou gaan spelen tijdens de Eemmeerloop. Ondanks het onstuimige weer wilden het BAAS estafette team toch proberen om in de buurt van een tijd onder de 2:50u te komen. Om 11u klonk het startschot in het idyllische stadshart van Spakenburg. Vincent was namens het estafette team de startloper, bij de duo teams namen Jape en Matthijs de eerste 25km voor hun rekening. Vincent liep halverwege zijn etappe weg bij de andere atleten. Hij kreeg het nog wel even lastig bij een keerpunt, aangezien de fietsers Shirley en Jasper niet mee mochten fietsen en hij de wind vol tegen kreeg. Na 8,2km (29:12min) kwam Vincent bij het wisselpunt en vertrok Jeroen Verboom aan zijn etappe. Ondertussen bij de duo’s had Jape de aanval gekozen, Matthijs volgde op een kleine 50m.

Jeroen kon mede dankzij de fietsers zijn etappe goed vlak houden en kwam na 9,5km (33:05min) bij het wisselpunt. Hier had het BAAS estafette team al een zeer ruime voorsprong. Ondertussen hielden de BAAS duo teams het spannend en was het gat ongeveer gelijk gebleven. Bij het estafetteteam mocht Rik de 3de etappe voor zijn rekening nemen. Aangezien de wind hier vrij spel kreeg links het Eemmeer, rechts de de eindeloze windmolens 7km lang, was het van belang om de fietsers zo goed mogelijk te positioneren. Dit bleek niet mee te vallen met de vele rukwinden, en soms een golf die tot op het fietspad kwam. Vooral het laatste stuk voor de Stichtse Brug was erg pittig voor zowel de lopers als fietsers. Zowel Jape als Matthijs moesten hier noodgedwongen het tempo hier iets laten zakken. Matthijs hield Jape nog steeds in het vizier. Rik was ondertussen het 25km punt gepasseerd en moest nog 1,5km tot het wisselpunt van de estafette. Na in totaal 9km (30:25min) kwam Rik bij het wisselpunt en vertrok Timo aan de 4de en langste etappe van de estafette, hier hadden de BAAS’en al zo’n 10 min voorsprong op de concurrentie.

Ondertussen hielden Jape en Matthijs het spannend tot het wisselpunt. Uiteindelijk kwam Jape 16 sec eerder bij het 25 km wisselpunt. Resp. Jape: 1:41.20 uur, Matthijs 1:41.36 min. Zo konden Jeroen Zuidwijk en Camiel aan hun 25km beginnen. Timo was al aardig op weg, ondanks dat ook hij bij vlagen last had van de harde wind, wist hij het tempo aardig constant houden. Onderweg

aangemoedigd door zijn teamgenoten en ouders liep hij gestaag door. Jeroen Zuidwijk was ondertussen bij Camiel weggelopen, Camiel bleek toch nog niet hersteld van zijn marathon. De finish halen was nu zijn enige doel. Na 14,2km (49:20min) kwam Timo bij het 4 de en laatste wisselpunt. Daar stond Stefan en aanhang op Timo te wachten. Stefan was ’s ochtends nog druk geweest met zijn verhuizing. Na de 3de Etappe werd hij ingelicht dat Timo onderweg was en vertrok hij vanuit Baarn aan zijn warming-up.

Het begeleidingspeleton was in de loop van de wedstrijd aardig gegroeid. Zo fietsten er 4 fietsers mee, 3 auto’s en ook de begeleidingsmotor kwam uit eigen gelederen, namelijk: de vader van Jeroen Verboom, nog bedankt! Stefan bleek de marathon nog aardig in de benen te hebben, het vooraf gehoopte tempo kon hij niet tot het einde volhouden, maar wist het verval te beperken. In de laatste 200m werd Stefan bijgestaan door zijn teamgenoten en was titelprolongatie een feit! Stefan finishte na 8,8km (31,18min) en maakte de 50 km compleet, eindtijd 2:53.29 min. Ondanks dat de tijd mede door de stormachtige omstandigheden wat tegenviel, was de titelprolongatie het belangrijkste doel. De BAAS atleten hopen volgend jaar op wat meer tegenstand tijdens de estafette.

Zuidwijk liep ondertussen zeer constant zijn wedstrijd en wist dat de onderlinge strijd was beslist. Bij Camiel ging het kaarsje langzaam uit, ondanks dat uitstappen misschien verstandiger was, wilde hij hoe dan ook de finish halen. Al was het alleen al voor zijn teamgenoot Matthijs, die voor het eerst 25km had gelopen. De laatste 5 km werden ook voor Jeroen erg pittig, maar na 25km (11:41.40 uur) wist hij de finish te bereiken. De volledige eindtijd van het duo Jape/Jeroen was: 2:53.58 uur, dit bleek net niet voldoende voor het podium. In de laatste kilometers waren ze verrast door een voor hun onbekend team. Voor Camiel ging de lijdensweg nog even door en voor zijn teamgenoten was het dan ook een groot raadsel of hij nog wel in de wedstrijd zat. Toch verscheen Camiel zichtbaar vermoeid in de verte. Langzaam maar zeker kwam hij dichterbij en finishte na 1:57.02 uur, de volledige eindtijd van het duo Matthijs/Camiel was 3:38.38 uur.

Volgend jaar is het BAAS Running Team zeker weer van de partij!

Sponsoren

Suppliers