12 april 2015 - Na maanden van voorbereiding was het afgelopen zondag eindelijk zover, de Marathon Rotterdam!

 De BAAS atleten Stefan, Jape, Camiel en Jeroen Zuidwijk verschenen aan de start van de Marathon. Voor Stefan en Camiel was dit hun debuut. De voorbereiding was voor de heren een wisselend succes, zo hadden Jape, Camiel en Jeroen met fysieke ongemakken te maken. Ze werden daardoor genoodzaakt om het zorgvuldig uitgekiende schema van trainer Ben Kersbergen, regelmatig links te laten liggen. Camiel besloot pas 2 weken voor Rotterdam, de marathon toch te gaan lopen. Het doel van Camiel, Jape en Jeroen was om gezamenlijk naar een tijd onder de 3 uur te lopen. Waar 3 van de 4 BAAS’en met fysieke ongemakken te maken hadden, liep de voorbereiding van Stefan voortreffelijk. Ondanks dat hij meer alleen moest trainen, dan hem lief was. Liet Stefan zich door niets en niemand gek maken. Hij was volledig gefocust op zijn doeltijd, die hij in de voorbereiding van 2:50 naar 2:45 uur had bijgesteld.

Naast de 4 BAAS’en, die aan de start van de hele Marathon verschenen, stond er nog een BAAS atleet aan de start in Rotterdam. Rik maakte namelijk zijn comeback na maandenlang sukkelen met blessureleed, op de ¼ Marathon Rotterdam. De was start dit jaar om organisatorische redenen verplaatst naar Blaak, waardoor het een ¼ Marathon werd. De eindtijd was voor Rik niet relevant, wel was het voor hem een mooie test om te kijken wat zijn niveau weer zou zijn.

Zondag in alle vroegte vertrokken de heren richting Rotterdam. De spanning was om te snijden. Gelukkig verscheen vlak voor de start de legendarische Lee Towers op de Coolsingel, om alle atleten een hart onder de riem te steken met het You’ll never walk alone!
Om 10 uur klonk het startschot voor zowel de hele als ¼ marathonlopers.

Stefan had aan dorpsgenoot David Helfferich een mooi loopmaatje gevonden, om samen de 42,195km te beslechten. Ze vonden al snel de haas, die op schema 2:45 uur liep. Camiel, Jape en Jeroen gingen zoals afgesproken gezamenlijk van start. De heren werden vergezeld door Marina, die het trio op de fiets van het nodige drinken en gelletjes voorzag. Na 10 kilometer kwam Stefan keurig op schema door in: 38:49 min. Daar werd ook Stefan voorzien van drinken en een gelletje, door zijn vrouw Bernadette. Zij reisde samen met nog een aantal andere supporters door Rotterdam om Stefan van voldoende vocht, voeding en natuurlijk aanmoediging te voorzien. De doorkomst van het BAAS trio op de 10km was 40:53 min, een prima tussentijd.

Rik was ondertussen ook aan zijn wedstrijd begonnen. Gezien de lage omvang en intensiteit van zijn voorbereiding, wilde hij niet te hard van start gaan. Zo liet hij in de eerste kilometer 6 man voor zich. De eerste lopers starten dan ook hard met een tijd onder de 3:00 min, Rik kwam de eerste kilometer door in 3:12 min. Hij wilde het gat met de koploper niet al te groot laten worden. Al snel haalde hij de ene na de andere loper in. Na zo’n 2,5 kilometer liep hij op een 2de plaats achter Yorben Ruiter, die hij nog van de BAV Wintercup kende. Rik wilde Yorben niet te vroeg inhalen, en liet hem tot het 5km punt op kop spartelen (doorkomst 5km: 16:27min). Daarna plaatste hij een versnelling en ging direct over Yorben heen. Zo liep Rik alleen op kop. Hij was nog allerminst zeker van de overwinning. 2 Ieren bleven namelijk samen op zo’n kleine 50m lopen, dat gat werd maar niet groter. Na zo’n 7,5 km werd het gat zelfs wat kleiner, aangezien 1 Ier voor de aanval had gekozen. Rik moest dan ook alle zeilen bij zetten om voorop te blijven. Ondanks dat de benen na 9 km al flink gingen verzuren, probeerde hij nog eenmaal te versnellen. De begeleidende agenten meldden hem dat het gat groter werd. Zo wist Rik bij de 10km doorkomst (33:20min), dat de winst binnen was! De Coolsingel oplopend werd voor Rik een feestje! De speaker scandeerde zijn naam en de dj jutte het publiek nog wat extra op. De laatste meters met high fives aan het publiek finishte Rik als eerste op de Coolsingel!

Ondertussen probeerden de marathonlopers naast de prestatie vooral te genieten van Rotterdam en omgeving. Zo hadden ze al prachtige Rotterdamse monumenten gepasseerd, zoals de Erasmusbrug en de Kuip. Stefan kwam zoals verwacht als eerste aan bij het halve marathonpunt, met een keurige doorkomst van 1:21.23 uur. Hij lag op schema, en voelde zich nog prima. Daarachter koos Camiel bewust voor een iets langzamer tempo, om zich niet op te blazen. Jeroen en Jape kwamen nog gebroederlijk langs het halve marathonpunt in een tijd van 1:27.13 uur. Camiel kwam daar zo’n 30 sec achter.

Voor de tweede maal passeerden de atleten de Erasmusbrug, dit betekende dat het 30km punt in zicht was. Ondertussen bleek Jape zich nog super te voelen, en was bij Jeroen weggelopen. Het was voor alle BAAS’en ieder voor zich. Al konden zij zich nog wel aan de andere atleten optrekken. Stefan passeerden het 30 km punt op het oog zonder moeite en kwam door in 1:56 uur. Ook Jape liep nog erg soepel, al begon er na 29 km wel een zeurend pijntje in de heup op te spelen. Hij kwam na 30km door in 3:02 uur. Op een zo’n 2,5 min volgde Jeroen. Voor Camiel was de marathon inmiddels al echt begonnen na 25km. Gelukkig was zijn steun en toeverlaat Marina er regelmatig voor de mentale ondersteuning. Camiel passeerde het 30km punt na 2:06 uur.

Zoals ze vaak zeggen de marathon begint na 30km, dat ondervonden ook de BAAS atleten. Stefan en David bedankten na 32km hun haas, ze moesten nu zelf het tempo maken. De zeurende pijn van Jape in zijn heup begon steeds meer op te spelen. Na 32km was hij helaas genoodzaakt om de wedstrijd te staken… Ondanks de zware teleurstelling van de gestaakte wedstrijd, moedigde hij Jeroen en Camiel als een echte teamgenoot aan. Jeroen maakte van de gelegenheid gebruik, om bij het passeren van Jape even te stoppen voor een sanitaire stop, bijzonder voor een marathonloper. Camiel probeerde nog altijd op karakter zijn marathon te voltooien.

Na het 35km punt (doorkomsttijd: 2:15 uur) bleek Stefan nog steeds keurig op schema te lopen voor een tijd onder de 2:45 uur. Wel voelde hij langzaam wat kramp opkomen, en moest zijn dorpsgenoot en trainingsmaat David laten gaan. Het was nu echt ieder voor zich.

De kilometertijden van Jeroen waren ondertussen (doorkomsttijd 35km: 2:28 uur) langzaam opgelopen en hij moest het schema onder de 3u uit zijn hoofd zijn halen. Wel liep hij nog steeds een voor velen onverwachts goede marathon. Camiel was ondertussen de welbekende Man met de Hamer tegengekomen, en kreeg klap na klap. Ondanks dat het lichaam niet meer meewerkt en hij zelfs op enkele stukken genoodzaakt was om te lopen. Heeft hij maar één doel de marathon volbrengen! Camiel zijn doorkomsttijd na 35km: 2:35 uur.

Stefan had tussen kilometer 35 en 40 bijna een minuut verloren (doorkomsttijd 40km: 2:35.49 uur), maar een tijd onder de 2:45 lag nog binnen handbereik! Met de finish in zich wist Stefan zich in de laatste 1,5 km te herpakken. Met het gejuich van de Coolsingel op de achtergrond wist Stefan zichtbaar geëmotioneerd, dat zijn doel was behaald! Met een oerkreet die tot in Baarn was te horen, finishte hij in een tijd van 2:44.30 uur!!! Een top debuut!!

Ook Jeroen was ondertussen de Man met de Hamer tegen gekomen, en moest tot 2 maal toe de benen rekken. Hij kwam na 40km door in 3:54 uur. De laatste kilometers werden nog een zware opgave, toch kwam Jeroen met een tevreden gevoel over de finish met een tijd van 3:05.14 uur. Hij heeft het volle vertrouwen om met een goed verlopen voorbereiding, de barrière van 3u te beslechten!

Gesteund door Marina wist Camiel zijn wedstrijd een vervolg te geven (doorkomsttijd 40km: 3:05 uur). Gelukkig wist hij de Man met de Hamer te verslaan en finishte in 3:17.13 uur. Camiel wist dat de voorbereiding niet zo optimaal was verlopen als gehoopt, maar wilde de marathon ervaren. We kunnen nu wel zeggen: hij is een hele ervaring rijker! De wedstrijd heeft hem alleen maar gretiger gemaakt. Hij is ervan overtuigd, om de volgende keer zijn PR te verpulveren!

Al met al was dit voor de heren een prachtige ervaring! De marathonmannen weten één ding zeker, er komt een vervolg op de marathon! De komende weken zullen ze echter genieten van alles behalve hardlopen…

Voor Rik was het een geslaagde comeback, met een prachtige overwinning en een mooi internationaal podium! Voor hem was dit ook een teken, zoals Sportarts Bernard te Boekhorst al eerder had vermeld, dat zijn basisconditie prima is. Hij hoopt de stijgende lijn de komende weken door te zetten.


Marathon Rotterdam (42,195km)

Stefan Leeflang 2:44,30 uur
Jeroen Zuidwijk 3:05,14 uur
Camiel Kruiswijk 3:17,13 uur

¼ Marathon Rotterdam (10,55km bleek 10,8km te zijn)

1. Rik Goethals 35:57 min
2. Paul Buckley (Ierland) 36:06 min
3. Paul Mitchell (Ierland) 36:34 min

Sponsoren

Suppliers